Ayam Goreng Kicap Kulit Kayu Manis & Ketam Karachi Goreng Cili Yang Pedas

semenjak aku ada cook, memanjang makan masakan western adjer kan

ye lah manalah cook aku neh tahu masak2 masakan malaysia

masa aku amik dia mula2 dulu pun dia dah bagitau dia tahu masak masakan western adjer

kalau pakistani food pun dia mahir gak masak. cuma aku belum suruh dia masak pakistani food lagi la kan

weekend neh sementara aku ada masa nak ajar dia sket cara2 nak masak masakan malaysia kan

manalah tahu nanti dia boleh masak, aku gak yang senang. hhehe πŸ™‚

kali neh aku nak masak ayam goreng kicap dengan rempah sket. eh silap ngan kayu manis sahaja

hehe biasa la kan bersihkan ayam. pastu panaskan minyak. goreng dulu ayam2 neh

toskan minyak pastu apa lagi readylah nak kopek bawang merah ngan bawang puteh kan

pastu potong nipis2, ala2 nipis giler gitu. kalau nak dadu pun takde masalah ok

then masukkan dalam kuali yang dah ada minyak panas. pastu masukkan bunga lawang, kayu manis ngan apa ntah lagi satu rempah 3 beradik neh. lupa dowh haha

then kacau sampai naik bau bawang ngan rempah sket tadi

pastu masukkan balik la ayam tadi. eh silap masukkan kicap cair ngan kicap pekat dulu

masukkan air sket. kalau nak kuah lebih bolehlah tambahkan air. senang je kan. hehe πŸ™‚

pastu aku masak sekali ketam goreng cili pedas plak

kali neh memang dah terpedas ok

silap aku terletak lebih cili boh ok. hehe πŸ™‚

kat islamabad neh takde jual cili boh mcm kat kedai kat malaysia tuh

so kalau nak cili boh kenalah buat sendiri kan. senang adjer cari cili kering

rebus dulu pastu blend. simpan la dalam peti ais kalau nak guna keluarkan adjer

so ni la cara2 nak buat ketam goreng cili senang giler dowh

panaskan minyak, masukkan bawang besar. kasi garing sket pastu masukkan bawah puteh

pastu masukkan 3 sudu makan cili boh. pastu terus kacau dan kasi sampai pecah minyak

pastu masukkan air asam jawa. kalau takde asam jawa lemon pun boleh. anything yg masam la kan

neh nak bagi neutral kan balik pedas cili tuh tadi la kan

lepas tuh masukkan je ketam. aku nyer ketam kecik2 adjer. so malas la aku nak rebus or goreng dulu kan

kalau ketam korang besar better rebus or goreng rangup dulu

else lambat plak nak masak nanti. hehe nak tahu dah masak ke belum senang giler

kalau ketam dah berbuih2 tuh maknya tak lama lagi nak masak la tuh ok. hehe πŸ™‚

selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 responses to “Ayam Goreng Kicap Kulit Kayu Manis & Ketam Karachi Goreng Cili Yang Pedas

  1. sedapnya ketam goreng cili.. owh kalau kecik tak payah rebus/goreng dulu ah yerk bro… erm orang bujang nie biasala tak pandai nak masak …kena belajar gak nie.. nanti kalau bini sakit kena masak, takkan nak beli kat luar je….saving maa..
    .-= zik´s last blog ..Achik Spin meninggal dunia. =-.

    KNizam Reply:

    zik : yep sebab saiz dia kecik so senang masak. kalau besar better rebus dulu nanti takut lambat plak masak hehee πŸ™‚

  2. Sedapnya ketam tu…
    .-= Mus´s last blog ..Pengalaman Menemani Isteri Bersalin =-.

    KNizam Reply:

    mus : hehe kena pedas2 baru la kaw2 kan hehe πŸ™‚

  3. eh… kat sana senang dapat ketam ye?
    .-= lee lin´s last blog ..Jengkuan =-.

    KNizam Reply:

    lee : susah wooo nak dpaat ketam ok hehe πŸ™‚

  4. dah lama tak masak ayam masak kicap..sedapnyer..
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Spaghetti Bolognese & Sambal Gulai Tempoyak =-.

    KNizam Reply:

    bb : bukan susah sangat pun nak masak ayam ni ok hehe πŸ™‚

  5. makkkk aiiiii, tgk ketam tu pun dah terliur ni, tak sabaq nak tunggu lunch ni…

    KNizam Reply:

    inabu : hehe buat jangan tak buat. beli je senang hehe πŸ™‚

  6. Terliur nya..
    dah la time2 nak lunch nih..
    ketam and masak ayam tengahari camnih, perghhh..

    KNizam Reply:

    nikli : apa lagi masak je hehe πŸ™‚

  7. oooo… lapar lapar… hihi

    bestnya ada cook!

    KNizam Reply:

    aishah : xde la best mana. kalau cool tahu masak masakan msia barulah best ok hehe πŸ™‚

  8. Hem…sangat menmggiurkan dan menggoda lidah.
    Minyak ZaitunΒ΄s last blog post ..Manfaat Minyak Zaitun untuk Ibu Hamil

    KNizam Reply:

    minyak zaitun : apa2 yang masak sendiri mestilah best kan hehe πŸ™‚

Leave a Reply