cari makan ?

LIST JALAN-JALAN CARI MAKAN SATU MALAYSIA !

  • perlis indera kayangan
    • nasi ganja rm2 kat kangar
    • laksa kuala sanglang, kangar
    • ikan pekasam goreng kat empangan timah tasoh, kangar
  • kedah darul aman
    • seafood best kat tg dawai, sg petani
    • bahulu panas2 lagi ok kat pekan rabu, alor setar
    • laksa kedah (belut ke ?), kuala kedah
    • apam lenggang, stesen bas lama alor setar
    • mee abu, jalan teluk wanjah, alor setar
    • mat cucur udang, alor setar
    • nasi lemak royale (nasi warna kuning dowh), alor setar
  • pulau pinang pulau mutiara
    • rojak, laksa penang ngan passemboq kat gurney drive
    • siput duri kat gurney drive
    • laksa best ngan cendol/abc kat teluk bahang (depan herbs garden)
    • seafood best kat batu maung
    • nasi kandar line clear, penang town
    • char kuetiaw kat gurney drive
    • cendol kat swatow lane, penang town
    • mee udang sg dua, penang
    • abc simpang empat, penang
    • laksa campur, stesen ktmb bukit mertajam
    • nasi ayam misai, teluk kumbar, penang
    • nasi dalca bawah jejantas, jelutong
    • kuetiaw longkang, kat area usm minden
    • laksa penang, warung pokok janggus, balik pulau
  • perak darul ridzwan
    • mee banjir udang, kuala sepetang
    • laksa & cendol kat medan chendol, kuala kangsar
    • nasi campur (sambal lebih) kat restoran saudiah, bazaar kuala kangsar
    • kundas ngan kuah rojak kat restoran saudiah, bazaar kuala kangsar
    • pau yutloy, kuala kangsar
    • kuetiaw doli, taiping
    • sup torray ngan air kelapa laut gelas besar kat restoran benteng, kuala kangsar
    • nasi ganja, sebelah masjid, ipoh
    • kuetiaw hollywood, ipoh
    • chendol special (owner dia pakai bow), teluk intan
    • pau yikmun, tg malim
    • seafood best kg lekir, manjung
    • tart telur & tart kelapa, kedai kek jaya, kuala kangsar
    • char kuetiaw taman wawasan, parit buntar
  • selangor darul ehsan/kuala lumpur
    • nasi ayam hainan kat taman melawati (ulu kelang)
    • lycheekang & abc kat sebelah kedai nasi ayam hainan, taman melawati (ulu kelang)
    • seafood best, bagan lalang
    • daging salai masak lemak, kg pandan
    • nasi lemak tangling, area nak ke tasik perdana
    • ikan bakar jalan bellamy, istana negara
    • nasi lemak cikgu, petaling jaya
    • nasi lemak ayam goreng kampung, wangsa melawati (tepi 7 eleven)
    • seafood best kat riverview, pasir penambang, kuala selangor
    • beriyani gam ngan air bandung soda kat ruz aladdin, ampang (sebelah flamingo)
    • ayam golek (bakar) nara tomyam, pantai dalam (dekat bukit angkasa)
    • satay kajang hj samuri, sebelah stadium kajang, kajang
    • western food, williams food court, petaling jaya
    • nasi lemak rindu, pantai dalam (sebelah ayam golek)
    • roti chanai garing, lotus restaurant, petaling jaya
    • roti chanai, raju restaurant, petaling jaya (entrance bkt gasing)
    • ikan bakar, food court tang ling, kuala lumpur
    • nasi campur lauk banyak giler dengan gulai kawah, food court sri gombak (sebelah stesen minyak), sri gombak
    • nasi campur ayam goreng kampung, food court, velodrum cheras, kuala lumpur
    • steamboat best, restoran terapung nelayan, taman tasik titiwangsa, kuala lumpur
    • char kue tiaw & chendol best siot kat little penang cafe, kuala lumpur
    • ayam goreng rangup kat kosyabu akla restaurant, mutiara damansara (near shophouses, not ikea)
    • nasi lemak antarabangsa, kampung baru, kuala lumpur
    • nasi padang kampung baru, kuala lumpur
    • nasi padang, wisma yakin (corner lot) kuala lumpur
    • linda onn asam pedas, pedas giler ah ! haha, ampang (near tesco)
    • ikan siakap steam lemon kat pha pha garden, taman melawati, ulu kelang
    • steak best (counter bayar dalam boat) chop n steak, kg baru, kuala lumpur
    • masakan thai, ayuthai, taman melawati (dekat ngan buynsell)
    • kari kepala ikan, sentul restaurant (siap tapau dalam bekas lagi!)
    • kari kepala ikan, kg attap (best !)
    • nasi padang, tokli nasi padang n such, sri gombak
    • nasi dagang, nasi dagang ulik mayang, melati utama
    • nasi campur, banyak giler lauk !, leha kelfood, melati utama
  • negeri sembilan darul khusus
    • paklang kopitiam kat port dickson
    • laksa & chendol pedas giler (depan sket from guoman), port dickson
    • cendol & rojak, depan pizza hut, port dickson
  • melaka bandaraya bersejarah
    • asam pedas, jln laksamana, melaka town
    • cucur udang, alor gajah
    • seafood best kat umbai
    • seafood best kat duyong
    • seafood best kat pengkalan balak
    • seafood best serkam
    • kedai makan sawit corner, masjid tanah
    • mee goreng basah, din corner, jasin
    • restoran nelayan, kuala sungai baru
  • johor darul takzim
    • mee rebus hj wahid, johor bahru
    • nasi ayam, kedai saga, johor bahru
    • seafood best kat mersing
    • belangkas masak kari kat kota tinggi
    • seafood best kat tg minyak, batu pahat
    • seafood best kat kedai makan rahmat, kg pasir, pasir gudang
    • kluang rail coffee, kluang ktmb station, kluang
    • asam pedas (depan odeon) batu pahat
    • asam pedas ali (tepi sg, depan hospital southern), batu pahat
    • nasi beriyani mat shah, batu pahat
    • kopi 434 kopitiam, muar
    • asam pedas, parit jawa, muar
    • mee bandung, stesen bas, muar
    • tauhu bakar, abc & laicheekang tepian tebrau
    • murtabak singapura, tepian tebrau
    • abc special, foodcourt sebelah bomba, johor bahru
    • nasi goreng cendawan & abc kat foodcourt, wisma persekutuan, johor bahru
    • nasi lemak & seafood best, kg senibong (dekat entrance permas jaya), johor bahru
    • roti dhobi, jalan duke, johor bahru
    • mee rebus best giler, stulang laut
    • murtabak singapore, tg agas, muar
    • asam pedas (periuk besar) tg mas, muar
    • pisang goreng, chendawan goreng, semua2 goreng sekali dengan bayam goreng pun ada ! kat kedai2 kat skudai (dekat utm), skudai
    • kedai makan warisan, makan atas pokok sambil bersila, jln petrie, johor bahru
    • mee rebus gearbox (sedut pakai straw), area jalan petrie/mahmoodiah, johor bahru
    • lontong goreng, ck corner, jalan omar (stesen bas lama), batu pahat
    • halim chendol, kat pasar besar, batu pahat
  • kelantan darul naim
    • white house kopitiam, kota bharu
    • nasi ulam cikgu (ulam heaven!), kota bharu
    • nasi kerabu yati, ayam percik yati, jalan long yunus, kota bharu
    • popia kat stadium, kota bharu
    • warung nasi campur gulai kawah, kak wok, belakang sm zainab, kota bharu
  • terengganu darul iman
    • haipeng kopitiam kat kemaman
    • satar & keropok lekor kat kemaman
    • keropok lekor, losong
    • ikan goreng tepung, tepi airport, kuala terengganu
  • pahang darul makmur
    • kemaman kopitiam, kuantan
    • seafood best kat tg lumpur, kuantan
    • abc best kat cherating
    • dadih kelapa kat cherating (pantai mana ntah)
    • minum teh kat cameron valley, boh plantation, cameron highlands
    • pekena charcoal steamboat (dalam kesejukan) kat cameron highlands
    • ikan patin masak tempoyak, kedai sebelah kedai mesin jahit (dekat ngan masjid), temerloh
    • nasi lemak karak, pekan karak (depan stesen minyak esso), karak
  • sarawak bumi kenyalang
    • teh c peng kat kuching
    • mee kolok (halal punya ok) kat kuching
    • ikan terubuk masin/bakar kat kuching (pasar satok)
  • sabah negeri di bawah bayu
    • seafood best kat kota kinabalu

hah !

tuh baru senarai yang ada dalam kepala aku kan.

ada tempat2 yang aku dah pergi

dan ada tempat2 yang aku belum pergi lagi……… haha !

belum yang betul2 semua sekali…. amacam !

101 responses to “cari makan ?

  1. ada lg tempat makanan best kat penang…nasi ikan bawal goreng panas2 kat blakang kilang di Juru, Seb. Perai (masuk dkt lorong food court sebelah shell)

    KNizam Reply:

    inabu : wahhh tengkiu2. nanti kalau singgah sana mesti pergi tuh. hehe 🙂

  2. Nasi lemak paling best kat kuantan, kat Restoran Zaman dekat kem batu 10.. memang best giler. klu g awal pagi konpem x dpt tempat duduk.. punye ler ramai orang.. try ler g…

    KNizam Reply:

    nadieya : wokay akan dicuba nanti. tq ya 🙂

  3. kat penang kena tambah lagi…
    Ikan Bakar Telok Tempoyak, Penang.
    Mee Udang Telok Kumbar, Penang.
    Mee Udang Skot, Telok Air Tawar, Butterworth.
    Bawal Goreng Juru, Perai. (bwh pokok klapa sawit & kilang Molex)
    Mee Udang Juru, Perai.
    Rojak Buah – cicah ( Pantai Road – Butterworth)
    bnyk lagi…nti aku update

    KNizam Reply:

    antumakan : perghhhhh banyak giler. terliur aku dah ni. hehe 🙂

    SYAZANA Reply:

    saudara KNizam, I nk tmbh lagi makanan yang best kat Penang:-

    1. Burger kat dpn PASTI Kg Sekolah, Juru..best gilerr..I bkn penggemar burger, tp burger yg jual kt sini I blh abih mkn 1 Oblong Brger.

    2. Ikan terubok bakar dgn sambal nyior, sup daging berherba, ulam-ulam, sambal belacan & air asam di kedai berdekatan dgn Masjid Batu, Kg Pertama, Ptg Pauh, Bkt Mertajam. Cubalah anda pasti berpeluh penuh kepuasan menikmati mknan di sini.

    KNizam Reply:

    syazana : wahhhh tengkiu. wajib singgah tu kan. hehe 🙂

  4. kat melaka ada satu lagi; WARUNG ABANG PIEE ASAM PEDAS POWER berhadapan perigi puteri hang li poh bkt china,melaka.
    Waktu berniaga: 7ptg hingga 5pagi, 7hari seminggu
    Masak panas2; Ikan segar2; jenahak,pari,siakap,kembung dll…kupang / kerang BERAPI. Sentiasa POWERRRRRRRRRRRRRR@

    SLOGAN: ORDER / MASAK / MAKAN………POWERRRRRRRRRRRRR@
    no h/p: 012-9021847 datang lerrrrrrrrrrrrrr

    KNizam Reply:

    abgpiee : perghhhhhhh sedap tuh hehe 🙂

  5. Che Mahadi Sapran

    a. Mee Rebus Ramli kat Tasek Cement Ipoh memang power.

    b. Nasi Lemak Medan Selera TPCA Kg Baru. Nak beli kena berbaris panjang

    c. Rojak biasa/sotong (warong pakai lori pick-up) kat depan Petronas Bangsar. Dia punya kuah cukup power.

    d. Warung Ayam Kampung Goreng kat Medan Selera TPCA Kg Baru. Dah cuba baru tau.

    KNizam Reply:

    che mahadi : hehe thanks. banyak senarai nak kena pergi tuh kan. hehe 🙂

    jAi Reply:

    bro kena stanby baju baru la pasni..kah3

    KNizam Reply:

    jai : hehe ye ke 🙂

  6. guer mmg respect ayam kampung kt medan selera hospital….satu hri jer 300 ekor bleh abiz…try plak ayam kg pnas ktkedai syer…raser dan bg pandangan…mggu lepas syer tgk warung kiter pasal restoran garuda…sudah mncubakan msakan padang di garuda…harap kalo singgah kg baru bleh try ayam kg panas di kedai syer cik nizam…

    KNizam Reply:

    eri : perghhhh kat HKL ke eh ? mcm sedap je tuh hehe 🙂

  7. nirshahsina

    kedai mkn pe lg yg best kt kota bharu..nk yg hrga berpatutan dan sedap2..ad sape2 tau x..

    KNizam Reply:

    nirshahsina : google je. banyak giler kedai makan kat sana. nasi ulam ngan nasi kerabu paling best. hehe 🙂

  8. leh tak nak cadangkan.. mane2 tempat yang dah pernah sampai tu, dah gi makan kat situ, letakkan link sekali, so leh terus review tempat tu.. kalau sekadar bagi nama tempat, payah gak kadang nak mencarik tu.. sekadar cadangan jer hehe.. tq

    KNizam Reply:

    upin : hehe akan dipertimbangkan. hehe kadang2 tempat makan tuh takde blog pun. hehe 🙂

  9. dgr2 doli kwayteow taiping dah ada bukak cawangan di tmn tun dr ismail.. but kat mana lokasi sebenarnyer ya..???

    sapa tau…??? boleh email kan kat aku di shaminor79@gmail.com

    KNizam Reply:

    opie : yep baru je bukak last weekend rasanya. kena cuba tuh. hehe 😉

  10. thanx bro, tapi actually ape saya maksudkan, mana2 tempat tu yang pernah ada post dia kat blog tuan, link tu pun leh, atleast leh baca detail review dan maybe ada alamat ke atau pic yang tuan sendiri amik 🙂 that would be much helpful gak tu..

    KNizam Reply:

    upin : hehe nanti akan saya usahakan. akan dicuba amik gambar kedai plak. hehe 🙂

  11. Wuiyyoo ni brape taun punye koleksi tempat mkn ni.. Sume negeri ade…

    KNizam Reply:

    wfxyz : hehe neh turun temurun ni tau. hehe 🙂

  12. Ada list kedai2 makan paling tak best / tak sedap?
    Untuk elakkan pembaca2 dari tertipu.bukan apa kadang2 kedai2 ni make-up ja..

    KNizam Reply:

    max : ada jugak tapi biasanya sedap2 belaka. hehe 🙂

  13. dasatlah bro info satu malaya nih…sgt berguna…ghaye nih nak melancong ke utara..tq ..tapi kna survey lgi nih complete add..kang bisig jerr cik abg sowang tuh

    KNizam Reply:

    umiida : hehe ni compilation satu malaya. hehe 🙂

  14. Salam..hm kalau kat ipoh tu mmg banyak gak tmpat makan yg ok..tapi tak ketinggalan gak kat kawasan bota…istimewa dgn Sate Bota secucuk hanya 3 kupang ( 30 sen ) tapi mmg puas hati rasa perapan dan kuahnya..pergh masyukk…bukak tang khamis sampai ahad je…dari jauh asap dah blih nampak dah…trylah..tak rugi punya…
    MOH LA KITE ( baca dgn Loghat Perak )….he he Adios

    KNizam Reply:

    kerull : hehe wahhhh banyak gak ek spot makan2 kat sana. cam best adjer. hehe 🙂

    wan Reply:

    adoi, kedai kat bota tu setau teman da x de. ke dia da pindah ya?dulu tepi jalan simpang empat kan?

    KNizam Reply:

    wan : la takde ke eh. hehe 🙂

  15. nak tambah.nasi kandar kat titi sebelum pekan rabu,alor star.nasi ayam gerai no.15,stadium darulaman.char kue tieu tepi public bank changlun.mee udang pantai murni yan.nasi kandar naina bwh pokok kat masjid bedong.nasi gulai itik kat jalan guar ke yan.mee ali bab,pekan lama kulim.laksa kat stesen bas kulim(sebelah cendol).roti canai gulai kawah,lepas CIQ danok,thailand.

    KNizam Reply:

    aziz : wahhhh dah terliur la saya mendengarnya hehe 🙂

  16. tumpang tanye…kat taiping mane tempat best2? da puas surf2 tapi tak jupe…asek non halal jek…

    KNizam Reply:

    cikwan : chendol bismillah taiping best gak. actually berlambak kedai. hehe 🙂

  17. kopitiam dekat dgn pejabat pos dan bengkel polis.atas nya rumah tumpangan.mak cik tumpang niaga nasi kat situ.boleh cuba roti bakar telur separuh masak atas.

    KNizam Reply:

    aziz : balai polis jasin ke tu eh ?

  18. ada lagi yg best…kat bus stand bentayan muar johor(ada x termasuk dlm senarai)..xpernah miss singgah kalo balik BP dari shah alam..paling best Yong Tou foo(mmg klass)..yg lain-lain pun best..konsep terbuka..blh order aper,dpt makanan trs bayo.mmg sempoi..yg lain2 pun original muar resepi..operasi dari pkl 6pm bwk kemalam…jom try

    KNizam Reply:

    ajeen : wahhhh batu pahat mmg heaven for food la kalo mcm ni ek. hehe 🙂

  19. helo. ada tak alamat & no phone untuk restoran terapung di shah alam?
    asap!

    do add meat ym: mucuk_kishy

    tq.

    KNizam Reply:

    fafa : alamak saya takde la. hehe 🙂

  20. takde alamat complete sket ke? mcm teka-teki. jenuh nak carik tempat2 tuh..

    KNizam Reply:

    silla : cuba check kat google mesti ada punya tuh kan. hehe 🙂

  21. kedai makan sawit corner, masjid tanah..

    tempat menarik lain drp yg lain (dlm ladang kelapa sawit).. memang sedap.. macam2 menu ada.. harga standard biasa2 je, xde la mahal mane pon.. memang puas hati dgn duit yg d blanjakan.. saya bukanye pemilik kedai.. cume slh sorg pelanggan yg pernah singgah makn.. n myb buln jun ni saya akan return blk.. kalo g mlm lg best dgn lampu warna-warni.. memang meriah.. kt bwh ni ade la sket cara2 nk ke sana tp ni bukan blog saya k.. cume terjumpe blog org lain yg pernah singgah.. selamat mencuba..

    http://hanie-izali.blogspot.com/2010/01/eating-at-melaka-sawit-corner.html

    sesaper yg ade maklumat psl tmpt2 lain tu kongsi2 kn la sesame kite.. salam..
    -peace no war-

    KNizam Reply:

    bard : taks empat lagi la nak pekena. tunggu la saya balik msia nanti ok hehe 🙂

  22. Ikan Bakar Bangi yang mempunyai citarasa enak dengan sos melimpah akan memulakan operasinya pada 2/8/2010. Citarasa Ikan Bakar Sebenar dan satu-satunya dilembah klang. Lawati http://ikanbakarbangi.blogspot.com untu maklumat lanjut. Mari serbu Ikan Bakar Bangi…… Sehingga menjilat jari

  23. Sekadar berkongsi pengalaman makan asam pedas, dan komen sungguh “indah” dari tokey kedai makan yg tak boleh terima kritikan..
    http://www.cintarasa.com/cintarasa/2010/02/22/asam-pedas-melaka-part-2/

Leave a Reply