Ikan Trout Northern Pakistan Masak Asam (Singgang/Pindang Sket2) Dengan Lobak & Sawi

tu dia setelah berminggu aku tak masak

tetiba mood nak masak kembali la. hehe terus la pergi ke rana market seafood centre

sekali nampak ikan trout, tak pernah aku nampak lagi ikan trout neh ok

neh ada chance kena beli neh. surelah baru sampai neh kan. hehe πŸ™‚

nak masak apa eh ?

haha fikir punya fikir settle ngan masak asam pindang/singgang sket2 je la

main campak2 je beb. dah la asam keping ngan kunyit hidup takde kat islamabad kan

so aku guna serbuk kunyit sket2 adjer. yg lain2 tuh ramuan biasa2 la ok

haha sesuka hati aku je bagi nama recipe neh

bahan2 ya cik kiah!

  • ikan trout seekor (potong la ala2 seketul2 mcm ikan tenggiri)
  • garam (nak melumur pada ikan, marinate kejap je)
  • bawang besar, bawang puteh (dimayang halus) <— perghh bahasa melayu ok)
  • serbuk kunyit (sikit je)
  • asam jawa ngan lemon (nak bagi masam dan asam)
  • gula, garam secukup rasa

panaskan minyak, pastu goreng la bawang merah ngan bawang puteh

letak kunyit sket, dia akan kekuningan

pastu dekat2 dah wangi masukkan asam jawa ngan lemon ngan air

agak2 la kan. karang masam sangat, tercirit plak ko

pastu dah agak2 menggelegak, masukkan trout, lobak merah ngan sayur sawi sket, ngan cili mera dipotong tadi

eh lupa dowh. masukkan sekali halia yang dah diketuk. haha amik ko list ingredients pun x cukop kat atas tuh hehe

siot aku terlupa listkan sayur sawi ngan lobak ngan cili merah. lantak ko la. pandai2 la ok

dah nama pun recipe campak2 menyampak. haha

tutup kuali supaya semua ramuan sebati. pastikan cukup masam. masin sket. manis no no no. haha

kalau ada serai mmg lagi cool la kan.

pastu angkat. jangan lupa masak nasi.

perghhh makan plak ngan nasi panas2 mmg terangkat beb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 responses to “Ikan Trout Northern Pakistan Masak Asam (Singgang/Pindang Sket2) Dengan Lobak & Sawi

  1. cayalah, laju je ko tulis resipi ni..haha.. tp ikan tu serius nampak best, nampak fresh je..tengok ikan je terliur..masak apa tu perkara ke 2..hoho

    KNizam Reply:

    izzat : ikan fresh mmg sedap dimasak enak dimakan wooooo hehe πŸ™‚

  2. oo. Simple je. Ada masa nanti aku try. problem sini ikan kap je ade, kalau ikan kap taula tulang dia kemain banyak
    .-= ariff´s last blog ..Ben Folds Does Chatroulette Live =-.

    KNizam Reply:

    ariff : aku pun tak suka ikan kap sebab tuh la. kalau ada ikan kap better ko goreng garing, makan dengan tulang2 sekali. senang sket hehe πŸ™‚

  3. erm bro… kalau ikan apa mendalah trout northern tuh takda.. tukar ikan keli boleh tak???
    .-= zik´s last blog ..Negeri 9 menjulang piala FA Malaysia! =-.

    KNizam Reply:

    zik : boleh sahaja. apa2 ikan pun sesuai sebab ni mcm masak air sahaja ni ok hehe πŸ™‚

    zik Reply:

    owh yeke…hurm nak try nie( tgh berangan nak jadi chef nie)…
    .-= zik´s last blog ..Achik Spin meninggal dunia. =-.

    KNizam Reply:

    zik : hehe janji bersihkan ikan betul2 sebab kalau tak hanyir nanti ok. hehe πŸ™‚

  4. wow… sedapnya!!!
    .-= Amir´s last blog ..Filem Gay Pertama Malaysia =-.

    KNizam Reply:

    amir : hehe best wooo masak pindang neh. senang adjer hehe πŸ™‚

Leave a Reply