cari makan ?

LIST JALAN-JALAN CARI MAKAN SATU MALAYSIA !

  • perlis indera kayangan
    • nasi ganja rm2 kat kangar
    • laksa kuala sanglang, kangar
    • ikan pekasam goreng kat empangan timah tasoh, kangar
  • kedah darul aman
    • seafood best kat tg dawai, sg petani
    • bahulu panas2 lagi ok kat pekan rabu, alor setar
    • laksa kedah (belut ke ?), kuala kedah
    • apam lenggang, stesen bas lama alor setar
    • mee abu, jalan teluk wanjah, alor setar
    • mat cucur udang, alor setar
    • nasi lemak royale (nasi warna kuning dowh), alor setar
  • pulau pinang pulau mutiara
    • rojak, laksa penang ngan passemboq kat gurney drive
    • siput duri kat gurney drive
    • laksa best ngan cendol/abc kat teluk bahang (depan herbs garden)
    • seafood best kat batu maung
    • nasi kandar line clear, penang town
    • char kuetiaw kat gurney drive
    • cendol kat swatow lane, penang town
    • mee udang sg dua, penang
    • abc simpang empat, penang
    • laksa campur, stesen ktmb bukit mertajam
    • nasi ayam misai, teluk kumbar, penang
    • nasi dalca bawah jejantas, jelutong
    • kuetiaw longkang, kat area usm minden
    • laksa penang, warung pokok janggus, balik pulau
  • perak darul ridzwan
    • mee banjir udang, kuala sepetang
    • laksa & cendol kat medan chendol, kuala kangsar
    • nasi campur (sambal lebih) kat restoran saudiah, bazaar kuala kangsar
    • kundas ngan kuah rojak kat restoran saudiah, bazaar kuala kangsar
    • pau yutloy, kuala kangsar
    • kuetiaw doli, taiping
    • sup torray ngan air kelapa laut gelas besar kat restoran benteng, kuala kangsar
    • nasi ganja, sebelah masjid, ipoh
    • kuetiaw hollywood, ipoh
    • chendol special (owner dia pakai bow), teluk intan
    • pau yikmun, tg malim
    • seafood best kg lekir, manjung
    • tart telur & tart kelapa, kedai kek jaya, kuala kangsar
    • char kuetiaw taman wawasan, parit buntar
  • selangor darul ehsan/kuala lumpur
    • nasi ayam hainan kat taman melawati (ulu kelang)
    • lycheekang & abc kat sebelah kedai nasi ayam hainan, taman melawati (ulu kelang)
    • seafood best, bagan lalang
    • daging salai masak lemak, kg pandan
    • nasi lemak tangling, area nak ke tasik perdana
    • ikan bakar jalan bellamy, istana negara
    • nasi lemak cikgu, petaling jaya
    • nasi lemak ayam goreng kampung, wangsa melawati (tepi 7 eleven)
    • seafood best kat riverview, pasir penambang, kuala selangor
    • beriyani gam ngan air bandung soda kat ruz aladdin, ampang (sebelah flamingo)
    • ayam golek (bakar) nara tomyam, pantai dalam (dekat bukit angkasa)
    • satay kajang hj samuri, sebelah stadium kajang, kajang
    • western food, williams food court, petaling jaya
    • nasi lemak rindu, pantai dalam (sebelah ayam golek)
    • roti chanai garing, lotus restaurant, petaling jaya
    • roti chanai, raju restaurant, petaling jaya (entrance bkt gasing)
    • ikan bakar, food court tang ling, kuala lumpur
    • nasi campur lauk banyak giler dengan gulai kawah, food court sri gombak (sebelah stesen minyak), sri gombak
    • nasi campur ayam goreng kampung, food court, velodrum cheras, kuala lumpur
    • steamboat best, restoran terapung nelayan, taman tasik titiwangsa, kuala lumpur
    • char kue tiaw & chendol best siot kat little penang cafe, kuala lumpur
    • ayam goreng rangup kat kosyabu akla restaurant, mutiara damansara (near shophouses, not ikea)
    • nasi lemak antarabangsa, kampung baru, kuala lumpur
    • nasi padang kampung baru, kuala lumpur
    • nasi padang, wisma yakin (corner lot) kuala lumpur
    • linda onn asam pedas, pedas giler ah ! haha, ampang (near tesco)
    • ikan siakap steam lemon kat pha pha garden, taman melawati, ulu kelang
    • steak best (counter bayar dalam boat) chop n steak, kg baru, kuala lumpur
    • masakan thai, ayuthai, taman melawati (dekat ngan buynsell)
    • kari kepala ikan, sentul restaurant (siap tapau dalam bekas lagi!)
    • kari kepala ikan, kg attap (best !)
    • nasi padang, tokli nasi padang n such, sri gombak
    • nasi dagang, nasi dagang ulik mayang, melati utama
    • nasi campur, banyak giler lauk !, leha kelfood, melati utama
  • negeri sembilan darul khusus
    • paklang kopitiam kat port dickson
    • laksa & chendol pedas giler (depan sket from guoman), port dickson
    • cendol & rojak, depan pizza hut, port dickson
  • melaka bandaraya bersejarah
    • asam pedas, jln laksamana, melaka town
    • cucur udang, alor gajah
    • seafood best kat umbai
    • seafood best kat duyong
    • seafood best kat pengkalan balak
    • seafood best serkam
    • kedai makan sawit corner, masjid tanah
    • mee goreng basah, din corner, jasin
    • restoran nelayan, kuala sungai baru
  • johor darul takzim
    • mee rebus hj wahid, johor bahru
    • nasi ayam, kedai saga, johor bahru
    • seafood best kat mersing
    • belangkas masak kari kat kota tinggi
    • seafood best kat tg minyak, batu pahat
    • seafood best kat kedai makan rahmat, kg pasir, pasir gudang
    • kluang rail coffee, kluang ktmb station, kluang
    • asam pedas (depan odeon) batu pahat
    • asam pedas ali (tepi sg, depan hospital southern), batu pahat
    • nasi beriyani mat shah, batu pahat
    • kopi 434 kopitiam, muar
    • asam pedas, parit jawa, muar
    • mee bandung, stesen bas, muar
    • tauhu bakar, abc & laicheekang tepian tebrau
    • murtabak singapura, tepian tebrau
    • abc special, foodcourt sebelah bomba, johor bahru
    • nasi goreng cendawan & abc kat foodcourt, wisma persekutuan, johor bahru
    • nasi lemak & seafood best, kg senibong (dekat entrance permas jaya), johor bahru
    • roti dhobi, jalan duke, johor bahru
    • mee rebus best giler, stulang laut
    • murtabak singapore, tg agas, muar
    • asam pedas (periuk besar) tg mas, muar
    • pisang goreng, chendawan goreng, semua2 goreng sekali dengan bayam goreng pun ada ! kat kedai2 kat skudai (dekat utm), skudai
    • kedai makan warisan, makan atas pokok sambil bersila, jln petrie, johor bahru
    • mee rebus gearbox (sedut pakai straw), area jalan petrie/mahmoodiah, johor bahru
    • lontong goreng, ck corner, jalan omar (stesen bas lama), batu pahat
    • halim chendol, kat pasar besar, batu pahat
  • kelantan darul naim
    • white house kopitiam, kota bharu
    • nasi ulam cikgu (ulam heaven!), kota bharu
    • nasi kerabu yati, ayam percik yati, jalan long yunus, kota bharu
    • popia kat stadium, kota bharu
    • warung nasi campur gulai kawah, kak wok, belakang sm zainab, kota bharu
  • terengganu darul iman
    • haipeng kopitiam kat kemaman
    • satar & keropok lekor kat kemaman
    • keropok lekor, losong
    • ikan goreng tepung, tepi airport, kuala terengganu
  • pahang darul makmur
    • kemaman kopitiam, kuantan
    • seafood best kat tg lumpur, kuantan
    • abc best kat cherating
    • dadih kelapa kat cherating (pantai mana ntah)
    • minum teh kat cameron valley, boh plantation, cameron highlands
    • pekena charcoal steamboat (dalam kesejukan) kat cameron highlands
    • ikan patin masak tempoyak, kedai sebelah kedai mesin jahit (dekat ngan masjid), temerloh
    • nasi lemak karak, pekan karak (depan stesen minyak esso), karak
  • sarawak bumi kenyalang
    • teh c peng kat kuching
    • mee kolok (halal punya ok) kat kuching
    • ikan terubuk masin/bakar kat kuching (pasar satok)
  • sabah negeri di bawah bayu
    • seafood best kat kota kinabalu

hah !

tuh baru senarai yang ada dalam kepala aku kan.

ada tempat2 yang aku dah pergi

dan ada tempat2 yang aku belum pergi lagi……… haha !

belum yang betul2 semua sekali…. amacam !

101 responses to “cari makan ?

  1. makanan yang mak akow masak sedap gilew!!!!!!kalo korang nk merase nasi ayam power datang laerrr dkt…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..RUMAH AKOW………………………………………………
    hehehe jgn marah ehh

  2. kt mane ek…makanan sedap dkt taiping….adew sesapew leh gitau x

  3. aku selalu makan laksa pak ngah kuala kangsar kat mamat bawak motor roda 3 kat tangga turun lrt wangsa maju nak ke jusco..rm 3.00 je satu mangkuk tapi dia tukar nama laksa pak ngah pastu dia pakai nama LAKSA BERAS..tp time aku biasa jumpa dia berniaga malam..jam 10 mlm je dia balik..

  4. try makan nasi ayam penyet kat Pasar borong Pandan,kedai yang paling hujung sekali.Lepas tu ABC kat Restoran Singgah Selalu yang berhadapan dengan Danga Street Mall yang kaya dengan aiskrim.Cuba makan di Warung Pokok Ceri makanan kelantan terletak bersebelahan dengan TM office.Boleh juga cuba makan baby squid goreng,kailan masak cendawan sos tiram,udang masak bawang putih dan lala masak bawang putih di Lido Restoran bersebelahan dengan M suite Hotel.Sesiapa yang suka masakan cina,cuba udang masak bersos kacang di Ji Seng Restoran di simpang sebelah kanan selepas Jusco Tebrau City di sebelah kiri.

  5. baru juga tengah cari ni ha nombornya 03-55198388

  6. Tolong comment skit…makan mana lg yg best selain senarai kat atas d Kota Bharu, Kelantan…this week nak g sempena raya Cina nie…Thanks

  7. Sila Cuba “MEE REBUS KAJANG”,
    Bukan nak sembang-bumbang,
    sekali kena nak berulang-ulang,
    tak caya mari datang….

    Lokasi: lot 457, jalan sg. kantan,
    43 000 kajang,
    selangor.

    for information: dari Masjid Jame’ Kajang.
    diantara kedai makan MALEE dan kedai runcit
    MAMAK. Dekat kedai CAR WASH.

  8. Zeyni Zainal

    Satu lagi port best kat ipoh.

    Hollywood hawker stall kat Caning Garden..

    Mee kari yang sangat terbaik!!!

  9. ikan bakar : perghhhh sedap tuh kan hehe ๐Ÿ™‚

  10. kedai makan yang berhampiran dengan Avillion hotel ada tak boleh bubungai saya

  11. Kalo nak pekena nasi ganja ipoh mali…cari kat bas stand lama tanjung rambutan..dekat ngan balai polis kg rapat….perghhhhhhhh…gua dah pekena mcm2 nasi kandar penang tak bole sama ngan ni bebbb…POWERRRRR…sampai gua pekena 4 bungkus takeway seorang sehari..hehehehe..

    lynn salleh Reply:

    kat balai depan ke sebelah..yg dkt jual cendol tu ke…

    ManYau Reply:

    kat simpang empat traffic light …..bersebelahan balai polis ada bangunan lama ..ada nampak mamak jual nasi dlm. restoran cina jual air…

    KNizam Reply:

    manyau : wahhhhh cool hehe ๐Ÿ™‚

    KNizam Reply:

    lynn : haah hehe ๐Ÿ™‚

    KNizam Reply:

    manyau : wahhhh terima kasih di atas maklumat ya. tengkiu ๐Ÿ™‚

  12. mie padang serai

    Kat Melaka area klebang dgn Tanjung Putri tepi laut, Restoran Iman’s Seafood…… Asam pedas….. best gilller…. sampai jilat mangkuk.. wo….. cuba… try…test…tengok….

    KNizam Reply:

    mie : wahhhh best tu sampai jilat mangkuk hehe ๐Ÿ™‚

  13. hahahaha..kopi kluang???ade baaaaaa kan?

    KNizam Reply:

    wan : kecoh kejap hari tuh kan hehe ๐Ÿ™‚

  14. Kena try nasi ayam Rosli Yaakob kat ropewalk Penang.Memang best

    KNizam Reply:

    faizal : first time dengar pasal ropewalk ni. kena cuba ni hehe ๐Ÿ™‚

  15. Nasi Vanggey paling kowkow dalam malaysia….ayam vanggey …CUBA TRY TEST >>>>>>>>>>>>>>>>>>>http://i46.photobucket.com/albums/f107/kemez/th_16092011070.jpg?t=1316597111

    KNizam Reply:

    manyau : wahhhh best tuh nasi vanggey hehe ๐Ÿ™‚

  16. Sapa tau kat sungai petani kedah ada tempat yg sempoi dan sedap?

    KNizam Reply:

    man : kena google tuh hehe ๐Ÿ™‚

  17. byk info tmpt mkn kat sini…best. ada tmpt yg saya dah pnh pegi..
    pnh try x ikan bakar kat pasar keramat? (terbaekkk… kena lak ngan sup kaki ayam panas2 n ulam2… tp jgn salah kedai lak sbb ada 2,3 kedai ikan bakar kat situ…

    KNizam Reply:

    idah : x pernah sampai lagi ke kedai ikan bakar keramat tuh. sedap eh. hehe ๐Ÿ™‚

  18. kalo singgah alor star….nasi kandar + nan tandoori + tosai p la RESTOREN NASMIR kat SIMPANG KUALA KEDAH….DEKAT TABUNG HAJI+MAYBANK DLL….. setakat ne situ la yg saya bule rekmen …. di Alor Star ne….

    KNizam Reply:

    cikgu : wahhhh restoran nasmeer eh. wokay akan cari bila saya balik malaysia nanti hehe ๐Ÿ™‚

  19. rasanya laksa campur kt stesn ktmb bukit mertajm tu dh xde..lama dh..waktu aku sek dulu ada le..dh dkt 20 thn..

    KNizam Reply:

    pak din : la dah takde plak eh. hehe ๐Ÿ™‚

  20. kalu balik dari KL bule singgah di R&R di perak (Yg ada eskalator….satu-satunye R&R ade eskalator)….. saya singgah makan patin masak asam tempoyak…..wawwww bestnye….. kalu saya lalu lg pasti akan pekena……

    KNizam Reply:

    cikgu : perghhhhh patin masak tempoyak memang terbaek lah! hehe ๐Ÿ™‚

  21. baru2 ni pekena nasik vanggey…asalnya dari ipoh tp diperkenalkan di pesta pulau pinang..best gak..

    KNizam Reply:

    pak din : now nasik vanggey ni kat shah alam pun dah ada kan hehe ๐Ÿ™‚

  22. kedai makan recommended for you

    1. nasi ayam penyek pahlawan bandar hilir melaka
    2. mee sizzling jusco ipoh, perak
    3. mee udang jeti batu kawan,seberang perai selatan
    4.mee udang tanjung dawai, merbok,kedah
    5. kari korner permatang keling, nibong tebal
    6. nasi campur medan selera jawi seberang perai selatan(gerai paling kanan)
    7. ikan bakar medan selera bentong, pahang
    8. nasi kandar pelita, auto city, juru
    9. mee kuah ketam, jln kulim,bukit mertajam (ada 2 lokasi)
    10. warung kot’s sg bakap, seberang perai selatan

    memandangkan saya ni org penang,byk lokasi yg sy suggest kt area penang..yg lain tu mmg ada sy sampai..kwn2 mesti cuba klu smp ke lokasi tu..dijamin x mengecewakan…insyaallah…

    KNizam Reply:

    pak din : perghhhhh thanks for the list hehe ๐Ÿ™‚

  23. nak recommend lagi..

    1. ani ikan bakar petai…di bangi, sebelah balai bomba kat sony.
    2. mr kebab (masakan arab..grilled chicken mendy) presint 15 putrajaya.
    3. restoren d’ limau nipis, shoplots dpn pkns bangi..(makan tghari + air spesel kaler hijau)
    4. restoren asampedas..bangi..dekat ngan d’limau nipis je. Ikan2 dari kuala selangor…

    KNizam Reply:

    cikgu : terima kasih dengan list ya cikgu hehe ๐Ÿ™‚

  24. mengidam belangkas

    waah..byknye tmpat mkn best..yg mmg da pnah pg pon ad…
    em kt mane restoran yg ad jual belangkas yg sodap ea…??

    KNizam Reply:

    ateh : belangkas kat kota tinggi rasanya kot hehe ๐Ÿ™‚

  25. POWERRRR BEBBB………kat seksyen 12 shah alam lepas bayor tol batu tiga dari kl…pas jejambat nak ke stadium jumpa kilang calsberg masuk kiri terus aje pusing roundabout terus sampai jumpa stesen petronas…kat belakang rayau-rayau tanya orang tanya RESTORAN VANGGEY ……….restoran ni adik beradik suku sakat atok dia punyer……MEMANG POWER AYAM VANGGEY NGAN TELOQ MASIN…

  26. wah banyak list tempat makan nih. saya kt jb dan akan cuba yg rekomen kat batu pahat. dah lama nak try beriani gam femes tu. Kalu senang2 lawat la yer blog saya tentang tempat2 makan (terutama area JB) di http://www.blogmakanbest.blogspot.com dan tolong register sebagai follower ye kawan2…TQ TQ TQ….maklum la blog baru nih sunyi skit. Saya akan update lagi bila saya makan kat luar nanti….

  27. 1-bro ,mana tempat makanan china muslim yg halal punya kt melaka?
    2-murtabak power punya ada port baik tk kat melaka?
    3- tq
    kld.ahmadยดs last blog post ..Udang Masak Sambal Tomato | Islamabad, Pakistan

  28. try mkn mee udang mak jah kuala sepetang cawangan wangsa maju…
    berhadapan blok kedai cheng ho..terbaikkk…berbaloi2…

  29. kome try le mee rebus mastan ghani, kat telok intan..SYIOK juge..;D

  30. 1. nasi campur – resepi bonda berhampiran kem tahanan ISA kamunting, warung pokok buluh,jln kulim, cherok tok kun, bukit mertajam
    2. tomyam seafood – wira sejati kamunting

    nanti saya suggest lagi lee..

  31. Try la another cendol spot- Cendol Kharim kat Kg. Sentosa, Seremban.. Ada cendol ori, cendol jagung, cendol kacang, cendol pulut, cendol campur, ABC, rojak, mee kari dn rojak buah. Buka setiap hari kecuali ahad 10.30am-4pm. * blm cuba blm tahu kan….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.