Jom Kita Masak Daging Goreng Kicap Special !

hehe aku kadang2 masak jugaklah kat rumah

tapi biasanya aku makan kat luar adjer

leceh gak la nak masak memasak neh kan

ye lah nak siapkan bahan2 lagi

kalau dalam tv tuh semua bahan2 dah tersedia untuk chef campak2 je kan

so kali neh tetiba aku nak makan daging goreng kicap plak la

tapi takmo la daging goreng kicap yang so-so je kan

harus aku kena modify sket la recipe tuh kan. hehe

korang tengok jelah cara2 nak masak tu ya

takdelah leceh sangat bahan2 dia. simple2 je dowh ! haha

mula2 kena lah ada daging kan

aku beli daging neh kat carrefour wangsa maju adjer

hehe daging batang pinang ke ni ek ?

aku bukannya tahu sangat perihal2 daging2 neh. hehe

yang penting bersihkan daging pastu mcm biasa rilekskan dia. hehe

sambil2 tuh minta sapa2 potong bawang besar

nak tumbuk sket plus nak masukkan mcm tu adjer sket nanti

kalau suka bawang kecik pun ok gak

aku suka guna bawang besar sebab senang nak potong adjer

hah ! makanan seimbang beb ! siap ada sayur lagi kan

korang boleh masukkan daun sop ngan kacang panjang sekali

aku racik2 halus2 adjer. senang cerita kan

kopek sket bawang puteh sebab nak tumbuh dengan bawang besar nanti ok

tu dia bawang yang aku beli special kat carrefour

mahal dowh. beli sekali dengan bawang puteh

kalau aku tahu harus aku beli kat pasar malam je lah

hehe pasar malam sure lagi banyak choices kan. hehe

hah ni lagi satu special nyer. biasa nyer orang pakai kunyit kan

hah ! aku lain sket

aku marinate daging2 tadi dengan black pepper. haha

harus tak payah masukkan cili la lepas neh sebab dah pedas kan

tekak aku kalau tak pedas mmg tak leh masuk beb

hehe korang camner. nak lagi pedas, lebihkan black pepper tuh

aku pakai mccormick nyer black pepper

kalau ada yang ori yang gilis sendiri lagi bagus kot. hehe

aku takde la nak beli biji2 pepper semata2 nak masak seminggu sekali kan

hehe takpe lain kali aku pakai yang berbiji2 tuh.

barulah ala2 jamie oliver beb !

apa lagi fasa seterusnya adalah tumbuk menumbuk

korang tumbuk je bawang besar dengan bawang puteh tuh

tumbuk tak perlu halus sangat

kasar2 pun takpe sebab bawang tuh boleh makan kan. hehe

hah ! ni lagi satu. aku malas la nak masak nasi kan

so aku beli je roti peranchis or french loaf

and then aku sapu je ngan garlic/butter untuk buat garlic spread

senang je kan. pastu letak je atas kuali

kalau ada microwave or oven lagi best boleh bakar je

sure lagi meletop ! haha

wokey panaskan minyak seadanya

kena ada skill siot amik gambar masa tengah masak neh

kalau tak surelah berasap lensa korang tuh kan

masukkan batang kayu manis dengan bunga cengkih

neh nak bagi manis ngan rempah2 kita kan

sampai nak bau sket je. hehe

pastu terus tumiskan je bawang yang korang dah tumbuk tadi kan

hehe tumiskan seadanya

aku suka hangus2 sket la kan

heeh gaulkan2 sampai sebati dengan kayu manis tadi la. hehe

pastu secara automatiknyer masukkan daging yang dah marinate tadi

kacau2 je sampai sebati

senang je kan. takde lah susah mana pun kan. ahaks

pastu masukkan kicap sket. tak kisah la kicap masin ke manis ke

janji kicap. hehe aku pakai kicap masin tamin adjer

jangan banyak sangat nanti masin giler. korang jugak yang merana…. haha

pastu gaulkan sket. aku suka kalau ada kuah lebih sket la kan

senang nak makan dengan roti garlic nanti. hehe

pastu dah agak2 masak daging tadi, masukkan sayur2 tuh semua

senang je kan. hehe takdelah susah mana

sayur2 tadi memang segar bugar

pastu boleh tambah kerangupan dalam masakan tau tak. hehe

hah ni garlic bread yang aku masak tadi

letak spread pastu letak je dalam kuali

sebelah kuali masa daging

sebelah lagi masak garlic bread. hehe 2 in 1 gitu dowh ! haha

hah ! ni la rupa dia bila dah masak

amacam ok ke idak presentation ek ?

sedap woooooo memang memikat kalbu lah

tengok la sapa yang masak kan. hehe

siap ada peda2 from black pepper and then masin2 from kicap

perghhhhhh terangkat beb !

dihidang semasa panas2 semasa menonton heroes latest season ! haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 responses to “Jom Kita Masak Daging Goreng Kicap Special !

  1. dush… jadi lapar aku…

    KNizam Reply:

    shaxx : hehe lapar pila mana2 gerai ya. hehe aku plak yg lapar la. haha šŸ™‚

  2. alamak berseleranya nampak…
    terus rasa lapar nih…

    kreatif ko ek??
    suke aku kalo laki pandai masak..

    KNizam Reply:

    callister : hehe boringlah recipe asal kan. tukar2 sket barulah best woooooo šŸ™‚

    callister Reply:

    aku resipi asal pun xtau…
    haha..

    roti 2 sedap x??
    selera je nmpk..

    KNizam Reply:

    callister : haha selamba la recipe asal pun tak tahu. hehe šŸ™‚ sedap giler ah kalau dah lapar kan. hehe šŸ™‚

    callister Reply:

    kebetulan plak aku memg dah lapar ni..
    bertambah2 lapar jadinya..

    KNizam Reply:

    callister : hehe apa lagi pi la bfast. jumaat dah ni. hee šŸ™‚

    callister Reply:

    breakfast apenya..
    life4hire baru balik keje and dia tdo..
    huhu..

  3. wah, next time bleh buat ni… nak guna ayam pun okay kan?
    šŸ™‚

    KNizam Reply:

    aishah : hehe nak guna ayam boleh gak. tapi x sesedap daging la kot. hehe šŸ™‚

  4. callister : hehe life4hire x bawak jalan2 ke ek ? hehe šŸ™‚

  5. Stim lagi tgk gambo ko! Pagi2 dah stim tgk daging kicap black pepper!

    KNizam Reply:

    sam : hehe pegi makan je. hehe šŸ™‚

    samdaddycool Reply:

    aku coba nak turunkan 5kg bro… lepas raya mendadak naik.. pergghhhh.. makan punya pasal.

    KNizam Reply:

    sam : hehe biasa lah tuh semua naik lepas raya neh kan. hehe šŸ™‚

  6. lepas tgk step by step trus akak gi masak daging yg baru dibli tadi,bukan nyer apa…..kecur lak rasa nak masak……daging kicap…..pape pun tq….tapi x letak kayu manis lg ok kot….ganti jintan manis…wangi …………..tri la

    KNizam Reply:

    mami zara : hehe tak snap gambar ke eh ? hehe šŸ˜‰

  7. Berapa lama perap daging dengan black pepper tu? Aku perap 3 jam sekali ngan kicap.

    KNizam Reply:

    drhouse : hehe aku perap 1/2 jam adjer. dah cukop dah. hehe šŸ™‚

Leave a Reply